Scena

15.11.2013

Reizdanje Thompsonovog Vjetra s Dinare nakon 15 godina

Croatia Records je povodom 15 godina od objavljivanja albuma "Vjetar s Dinare" Marka Perkovića Thompsona (4. prosinca 1998. godine) odlučila ovaj legendarni album ponovo objaviti. Snimke su ponovo masterirane u tonskom studiju Croatia Recordsa, a CD je opremljen novim ovitkom poštujući originalno idejno oblikovanje Ivice Propadala.

Album "Vjetar s Dinare" je te 1998. godine, slobodno to možemo reći, promijenio hrvatsku diskografiju i hrvatsku glazbenu scenu jer je Thompson tim albumom postavio nove standarde bilo da se radi o nakladama (dijamantna naklada!) ili broju koncerata i publike na njima. U anale hrvatske diskografije ostat će zauvijek upisane barem tri pjesme s albuma "Vjetar s Dinare" - "Lijepa li si", neslužbena hrvatska himna, "Prijatelji", oda hrvatskim braniteljima, te "Zaustavi se, vjetre" grandiozna balada usamljenog čovjeka kojemu je vjetar jedini sugovornik i kojemu prenosi svoju zabrinutost za obitelj.

"Zaustavi se vjetre" proglašena je pobjedničkom pjesmom u Super finalu HTV-ove serije glazbenih emisija u kojima se birao najbolji Evergreen dok je "Lijepa li si" pobijedila u izboru Narodnog radija za najljepšu pjesmu posvećenu Hrvatskoj. Nakon albuma "Vjetar s Dinare" Marko Perković Thompson nastavlja svoj kreativni rad obrađujući teme o ljubavi prema Bogu, domovini i obitelji na albumima "E, moj narode", "Bilo jednom u Hrvatskoj" te novim albumom, objavljenim ove godine "Ora et labora". Prema Thomsponovoj izjavi u emisiji CMC Caffe CMC televizije, pjesme za novi album već su u pripremi. Ovo reizdanje može se kupiti u prodavaonicama Croatia Recordsa, na webshopu, iTunes-ima te preslušati na Deezeru.

CROATIA RECORDS