Scena

01.12.2013

Od sutra u prodaji Gibonnijev LIVE album

Uz album na engleskom jeziku ‘20th Century Man’ koji uspješno promovira nastupima u inozemstvu – danas primjerice na pozornici bečkog Gasometra, koju su posljednjih tjedana, između ostalih, pohodili Suede i Nick Cave - Gibonni je uoči Božićnih blagdana, svojim obožavateljima pripremio još jedno – ekskluzivno - izdanje, novi LIVE album! Ovo je njegov treći službeni koncertni album u karijeri i naslanja se direktno na jedan od najprodavanijih domaćih live albuma do sada – višestruko nagrađivani, platinasti album ‘Acoustic/Electric’.

Novi album jednostavno nazvan LIVE donosi pjesme snimljene na koncertima održanim tijekom 2010. - 2011. godine, u sklopu „Toleranca“ turneje u Puli, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Splitu.

U tekstu zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji albuma i koncerata, između ostalog, Gibonni je napisao: ‘Prvo i najvažnije hvala ide mojoj publici i zahvalan sam na podršci kroz sve ove godine. Da nema vas mogli bi mi svirati sami sebi u preznoj dvorani. Prema tome, ovaj je album radi vas. Ideja vodilja je bila ne ponavljati pjesme koje već imate na albumima “Koncert” i “Acoustic/Electric” (iako Mirakul I Posoljeni zrak su morali biti unutra).’

Album je već najavljen singlom 'Slavim ove dane što si tu' live (ft. Maya Azucena & London Gospel Community Choir), a sada ga uz izlazak albuma promovira pjesma ‘Toleranca’, kao novi singl, u kojoj se uz već spomenute Mayu Azucenu i London Gospel Community Choir, koji briljira u uvodnoj izvedbi gospel standarda ‘Amazing Grace’, Gibi i bendu, u sjajnom ‘tour de force’ izdanju pjesme, pridružio i Damir Urban. Kao česti gost na Gibonnijevim velikim koncertima, Urbanov je nastup na ovom albumu zabilježen u još dvije pjesme – ‘Posoljeni zrak i razlivena tinta’, te u sjajnom medleyu ‘Judi, zviri i beštimje / Moja voda’, koji je u međuvremenu, postao zaštitni znak njihovih zajedničkih nastupa.

S obzirom na suradnju i prijateljstvo koje veže ova dva izvođača, činilo se sasvim logično predložiti Urbanu da osmisli i dizajnira likovno rješenje LIVE albuma, o čemu sam Urban kaže:

‘Radeći na omotu za Gibin live album vodio sam se idejom stvaranja na starinski način, jer mi se to činilo najiskrenijim i najtočnijim. S obzirom na to da Gibo sam u radu koristi većinom žive instrumente, da kompjuter i sintetski način rada koristi samo kad je to zaista neophodno, htio sam da i sam omot bude nalik tome. Zato sam odlučio za vanjsku stranu omota naslikati tri ulja na platnu. Kao motiv sam uzeo zamišljenu putanju širenja zvuka, koja u prostoru tvori neke nove oblike i stvara vlastitu arhitekturu. Unutrašnju stranu, kao protutežu bojama s vanjskog dijela omota, napravio sam tušem na papiru i poigrao se monokromatskim detaljima. Crno bijela je i knjižica fotografija (fotografije su rad Milice Czerny Urban) koju sam namjerno ostavio lišenu dodatnog dizajna, kako bi funkcionirala kao mala izložba momenata sa koncerata.’

Niz hitova i zapravo već svojevrsne obvezne glazbene lektire sa Gibinim potpisom, nastavlja se nadahnutim live verzijama pjesama, nošenima jednako fantastičnom publikom - ‘Divji cvit’, ‘Mirakul’, ‘Žeđam’, ‘Zamoli me’, ‘Vrata moje sestre’, te još jednim, sada već stalnim koncertnim miksom dva super hita ‘Ne odustajem-Dvije duše’, koji upotpunjuje niz do sada neobjavljenih live favorita koje nudi ovo izdanje.

Da bi ton dobio i sliku, te tako u potpunosti zaokružio dojam Gibonnijeve koncertne snage i superiornosti na domaćem terenu, sa kojom se bez problema već godinama može mjeriti i sa brojnim stranim izvođačima, što ovih dana i dokazuje na njihovom terenu, uz koncertni album, dodan je i koncertni dvd. Na njemu je snimka koncerta održanog u sklopu ‘Toleranca toura’, kada je u travnju 2010. godine dva dana rasprodana Cibona živjela sa Gibom i njegovom publikom.

O uspjehu ovih koncerata danima se pričalo i pisalo, a mnogima su i danas oni ostali u sjećanju kao jedan od brojnih vrhunaca Gibonnijeve dosadašnje karijere.

Podsjetimo što je tada o njima pisala glazbena kritika:

Hrvoje Horvat (Vjesnik): Prvi od dva rasprodana Gibonnijeva zagrebačka koncerta, održan u dvorani Cibone u četvrtak navečer, potvrdio je da Gibo nema premca na domaćem glazbenom tržištu. Očekivano, puna dvorana aklamacijom je dva i pol sata podržavala Gibu, a uloženi trud, tehnička oprema scene, te gosti koji su stigli , pokazali su da Gibonni ne spava na lovorikama.

Zlatko Gall (Slobodna Dalmacija) ističe kako je Gibo nastupima u Zagrebu nastavio niz - '...novih trijumfalnih koncerata svoje, sad već doista fabulozne i dugovječne, karijere...' te dodaje: 'Pokazalo se da je odabir ''intimističke'' dvorane Cibone, koja prima pet tisuća posjetitelja, umjesto Arene u Laništu višestruki dobitak. S jedne strane Gibo je pokazao da ga ne zanima ''ganjati'' velike brojke nauštrb kvalitetne komunikacije s publikom - koju je, nota bene, podigao do savršenstva - ali također i da je spreman na nova podizanja produkcijske kvalitete.'

Dubravko Jagatić (T-Portal), piše kako je ''Gibonni u Zagrebu priredio neviđeni spektakl'' i ističe: 'Bio je to koncert ne s jednim već s barem desetak vrhunaca, u kojem se Gibonni u preko dva i pol sata nastupa dao svim svojim tijelom, dušom i srcem, ispunjen takvom količinom emocija kakvu Zagreb još nije doživio .'

Sve u svemu LIVE je još jedan dokument koji u Gibonnijev glazbeni dosje ulazi kao dokaz vrhunskog koncertnog majstorstva, koje prije svega počiva na konstantnom dizanju ljestvice samom sebi. U pomnom uživanju i čitanju upravo ovoga albuma, kao i live prethodnika ‘Acoustic/Electric’ leže korjeni i aktualnog ‘engleskog’albuma ‘20th Century Man’ koji je već dobio odlične kritike i osvrte u, kako našim, tako i inozemnim medijima, koji poput domaćih glazbenih kritičara, hvale i Gibine energične i visokooktanske live nastupe.

LIVE je u svakom slučaju nezaobilazno izdanje, ne samo za brojne već ‘deklarirane’ Gibonnijeve fanove, već i za one iz mlađih generacija, koji će to tek postati, jer ako ikoga već same pjesme nisu osvojile, onda dokumentirani live nastup sigurno hoće…


Album LIVE (cd/dvd) u prodaji je od ponedjeljka 2. 12., po cijeni od 89 kuna, a možete ga potražiti na kioscima Tiska, u Tisak media centrima, Dallas Music Shopovima, te na svim drugim prodajnim mjestima diljem Hrvatske.
Također može ga se već sada kupiti u digitalnom formatu ili naručiti na www.dallasmusicshop.com 

DALLAS RECORDS