Novosti

 

 

02.09.2019

Cres dobiva novu luku - vrijednost projekta gotovo 40 milijuna kuna!

Županijska lučka uprava Cres predstavila je u petak projekt „Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres“ čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna.

Riječ je o projektu kojim će se izgraditi vanjski lukobran za prihvat linijskih putničkih brodova te urediti kopneni dio luke, kojeg čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put – vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju slike i identiteta Cresa. Projekt je jedan od najznačajnijih od osnivanja ŽLU Cres te jedno od dosad najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

„Ponosan sam što je Županijska lučka uprava Cres započela s ovim važnim investicijskim projektom kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana. Prije svega, realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, i ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima. Upravo su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, zbog čega mi je drago što je i Cres dio priče o povezivanju hrvatskih otoka“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako će se realizacijom projekta smanjiti gužva i zakrčenost u luci koje su vrlo učestale u razdoblju ljetne sezone.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021. godine, a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za nevremena.

Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

„Nikada se kao dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Tu poglavito moramo zahvaliti europskim fondovima, lučkim upravama koje pripremaju te projekte, ali i Ministarstvu koje im pomaže u samom procesu prijave. Još prije tri godine, kad sam preuzeo ulogu ministra, inzistirao sam na tome da započne gradnja lučke infrastrukture. Danas investicije u prometnu infrastrukturu iznose oko 20 milijardi kuna te, ponavljam, posebno sam ponosan na to što gradimo luke. Ovakvi projekti imaju veliki značaj za razvoj hrvatskog priobalja i hrvatskih otoka“, naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

„Nova zapadna luka Cres stvorit će jednu potpuno novu vizuru našeg grada te ćemo, realizacijom projekta, dobiti kvalitetniji ulazak u luku koja će u budućnosti zadovoljiti potrebe naših sugrađana i posjetitelja. Županijska lučka uprava napravila je vrijedan iskorak u ostvarenju tog cilja i stvara luku koja odgovara standardima 21. stoljeća. Kao gradonačelnik grada u kojem će se realizirati ovaj vrijedan projekt, ponosan sam što će se tako ojačati i integriranost otoka Cresa i otočića creskog arhipelaga u širu prometnu mrežu, što izravno utječe i na poboljšanje uvjeta obrazovanja i dostupnosti medicinske skrbi stanovnika otoka“, rekao je gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.