Lokalne vijesti

15.11.2019

I Labin se pridružio obilježavanju Europskog tjedna smanjena otpada

Grad Labin se ove godine, a u sklopu projekta Zelene navike za održivu Labinštinu, po prvi put uključuje u obilježavanje Europskog tjedna smanjenja otpada, koji se obilježava od 16. do 24.studenoga. Europski tjedan smanjenja otpada se ove godine obilježava po deseti put, a Grad Labin je jedan od ukupno 9087 organizatora aktivnosti diljem cijele Europske Unije (ukupno 5 organizacija iz Hrvatske je prijavilo svoje aktivnosti u ovom tjednu). 

 
Obilježavanje započinje u ponedjeljak otvorenjem izložbe recikliranih radova učenika osnovnih škola Labinštine. Najbolji radovi učenika bit će nagrađeni po kategorijama; umjetnička vrijednost, funkcionalna vrijednost i inovacija, a osim osobnih nagrada – organizatori aktivnosti će nagraditi i škole donacijom recikliranog uredskog papira i edukativnih kutija za recikliranje za svaku učionicu u osnovnim školama. Izložba se u Gradskoj knjižnici otvara u 11 sati. U sklopu izložbe bit će predstavljeni  i reciklirani proizvodi od tekstila koje proizvodi Socijalna zadruga Humana Nova te slikovnica „Lola spašava svijet – odvajanje otpada“ koja će biti podijeljena svoj vrtićkoj djeci Labinštine u sklopu radionica koje će biti organizirane kao dio kazališnih predstava za najmlađe. 
 
Podsjetimo da je nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a sredstva Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu iznose 52.542,77 kuna.