Lokalne vijesti

 

 

04.03.2021

Postavljena informativna tabla za Bijelu cestu

Udruga Mediteranski kiparski simpozij i u ovoj godini nastavlja s postavljanjem informativnih tabli u Parku skulptura Dubrova radi pružanja informacija o sadržajima Parka njegovim posjetiteljima. Nakon obilježavanja skulptura i amfiteatra označena je i Bijela cesta koja se proteže polovicom Parka.

Ovaj prostorno umjetnički projekt započet je 1997. godine, zamišljen u dužini od 800 metara, koji prolazi središtem Parka skulptura. Prve dionice ceste radili su suradnički tandemi (umjetnici i arhitekti), a kasnije varijante umjetnici samostalno. Tehničku podršku pružali su majstori kamenoklesari i kamenoklesarske tvrtke iz Istre.

Danas se Bijela cesta sastoji se od 16 dionica, dužine 25 metara te širine 4 metra, a svaka dionica zasebno je autorsko djelo pojedinog umjetnika. Bijela cesta nalazi se na mjestu nekadašnjeg puta koji je spajao stanciju obitelji Franković s njihovim vinogorjem. Na svakoj dionici Bijele ceste uklesani su podaci o autoru i godini nastanka. Bijela cesta pruža jedinstveno iskustvo i mogućnost šetnje po umjetničkom djelu što Park skulptura čini još posebnijim.

Autori dionica Bijele ceste su Dora Kovačević, Nikola Džaja, Ivan Briski, Quintino Bassani, Zdravko Milić, Peruško Bogdanić, Mojca Smerdu, Dušan Džamonja, Edo Murtić, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Šime Perić, Ante Rašić, Eugen Kokot, Ivan Picelj i Josip Diminić. Postavljanjem informativne table posjetitelji mogu dobiti uvid o autorima dionica kroz očitavanje QR koda koji vodi na službenu web-stranicu Parka skulptura gdje se može naći više informacija i fotografija o pojedinom autoru i dionici, a moguće je poslušati i audiovodič te pogledati videe o nastanku pojedinih dionica.