Novosti

07.01.2022

Granice naše svagdanje ili kako sačuvati sebe?!

Slažem se s tvrdnjom koju je netko rekao kako čovjek nije otok sam za sebe. Neprestano smo u zrnu okolnosti koje nas okružuju, ali isto tako i pod utjecajem raznih socijalnih dinamika koje se oko nas događaju. Međutim u svim tim okolnostima ipak imamo donekle neki izbor: postoji jedan dio otoka koje ga svatko od nas posjeduje i njime se neprestano služi. To popularno danas nazivamo granice. Prva i osnovna naša granica je naša koža koje nas dijeli fizički od vanjskog okolnog svijeta. Koža je naš najveći organ koji obuhvaća naše tijelo, te koja je prepuna osjetilnih mogućnosti koje prenose informacije iz vanjskog svijeta. Isto tako ponekad preko kože osjećamo kako naše biće reagira na neke činjenice, okolnosti, ideje... pa ćemo mnogo puta čuti kako neko izjavljuje: naježio sam se, prošli su me trnci, itd.

Granice su termin koji u svakodnevnom govoru vrlo često koristimo i upotrebljavamo. Svakako je jedan on najučestalijih pojmova ona koja označava državnu granicu, granica našega posjeda ili naše lokalne zajednice. Granice su vrlo važne, one doprinose tome da se uspostavi neki poredak, da se odredi kuda i dokle seže naša domena, oblast, vlast i odgovornost. Granice nas čuvaju, daju nam autonomiju i mogućnost djelovanja unutar njih.

Granice nisu samo vanjska zbilja, one su također intrapersonalne. Granice se nalaze u nama, premda ih možda ne možemo vidjeti, ali one su tu prisutne. Možemo ih razvrstati u mnogo podskupina: intimne, partnerske, roditeljske, obiteljske, poslovne… One nam omogućavaju da različite segmente života posložimo i da imamo pravilnu razdaljinu među raznim segmentima života. One su fleksibilne, promjenjive i možemo ih svako toliko podesiti kako bi imali dobro mjesto za sebe. Granice ponekad mogu biti i narušene. Ukoliko npr. poslovne granice ulaze u naše obiteljske ili intime prostore tada to za nas može biti loše. Onda poslovni svijet nosimo sa sobom kući, idemo spavati s njime i budimo se uz njega. Emotivno ulazimo u poslovne sfere, osjećamo kako taj segment života isisava iz nas posljednje atome snage.

Premda su nevidljive, ali ako ih zamislimo kao koncentrične krugove onda u njih možemo postaviti osobe. Neke bliže sebi neke dalje od sebe. Provjerimo kako smo sa svakom pojedinom osobom, da li nam odgovara da se nalazi u određenom aspektu granica. Trebamo li možda taj dio napraviti propusnijim ili „pojačati“ granicu kako bi za nas taj odnos bio dobar i zdrav. Gdje ćemo postaviti svoj posao, članove svoje obitelji, partnera ili partnericu.

Granice su nešto što je od velike važnosti, i dobro je odvojiti malo vremena i posložiti svoj svijet. Samo takva mala vježba čini veliku promjenu i često je znakovita. Osobe promijene svoj stav prema nekim aspektima svoga života i samim time učine dobri promjenu za sebe. Ali isto tako dobro je znati da su one uvijek promjenjive i da ih svakodnevno možemo mijenjati i prilagođavati sebi. Stoga poigrajte se malo sa svojim granicama, zamislite i vizualizirajte kako one izgledaju. Što vam odgovara? Što želite promijeniti? Upoznajte svoje granice i primijenite ovo znanje u svakodnevnoj praksi.

Antonio Mrzlić
amerselli@gmail.com