SOUL COFFEE

NAJPOPULARNIJA DIJETA: FIT DO LJETA Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je ona da smršavimo i do ljeta imamo „tijelo za na plažu“. Potreba za hranom je osnovna ljudska potreba, te je samim time puno izazovnije raditi na „ovisnosti o hrani“ jer je to supstanca koju moramo svakodnevno uzimati za razliku od svih ostalih drugih ovisnosti. Veliki broj osoba pati od prekomjerne tjelesne težine i nalaze se u začaranom krugu. Stoga krenimo od početka… (više)
KAKO IMATI NAJBOLJU GODINU DO SADA? Uplovili smo u Novu godinu, i kao i svake godine osjetili polet da napravimo nešto novo u našem životu, da se predamo nekim zdravim ciljevima ili željama kako bi učinili nešto dobro za sebe i svoje vlastito zdravlje. Na početku Nove godine uistinu postoji jedna kolektivna snaga koja nam pomaže da mnoge stvari izmanifestiramo u svome životu i ako znamo iskoristi i dobro postaviti sebe... (više)
OPREZ – MOŽE TI PROMIJENITI ŽIVOT Život je sastavljen od toliko različitih nijansi, protkan je svakakvim bojama, očituje se na toliko različitih načina. Čuda života prisutna su posvuda oko nas: izlazak sunca, voda, miris cvijeća, pjev ptica… Čudo su naša ljudska tijela, sastavljena tako savršeno: mogućnost da vidimo, čujemo, osjetimo... (više)
BOŽIĆ KAO ISTINSKI LIJEK ZA MODERNO DOBA Božić je! Zvona svojim pjevom označuju da je napokon osvanuo taj dugo iščekivani dan. Pijem kavu, gledam u ekran i čitam razne vijesti, članke, mudre savjete kako ovih blagdana dobiti što manje kila, kako preživjeti Božić, itd. Između ostalog dolazim do jednog članka o blagdanskoj depresiji... (više)
NOĆI KOJE NE PRIPADAJU OVOME SVIJETU Razni narodi i razne civilizacije slavile su početak nove godine i započinjanje jednog novog ciklusa u različito vrijeme. Neki su to činili u proljeće kada se je čitava priroda krenula buditi,  dok su drugi slavili krajem listopada kada je bio kraj prinosa svih plodova prirode i započinje vrijeme stagnacije i odmora... (više)
SVE ŠTO TREBAŠ – U TEBI JE Mnogo puta možemo čuti - sve što ti treba nalazi se već u tebi. Vjerujem da je to tako, vjerujem da svako ljudsko biće posjeduje kapacitet da se nosi sa svime onime što život donese na naš put. Ponekad možda zaboravimo ili zaglavimo u nekim obrascima, pa nam je potreban netko sa strane kako bi nam reflektirao ono što činimo... (više
ZBOGOM 2019 Kako ćete završiti ovu godinu? Kako inače završavate stvari u životu? Ako godinu podijelimo kao jedan ciklus koji ima svoj početak, razvoj,vrhunac, zadovoljenje, hranjenje, povlačenje i kraj, sada smo u završnoj fazi koja nas poziva na zatvaranje jednog ciklusa. Nekako je uvijek početak lakši nego što je to završetak... (više)
SUSRET SVJETOVA  Poslali smo čovjeka na Mjesec, napravili tehnološki skok o kojemu čovjek nije mogao niti sanjati, od svijeta napravili smo „globalno selo“, zapravo mogli bi nabrojati cijeli niz izuma i ključnih koraka koji su unaprijedili i izmijenili naš svakodnevni život, ali jednu stvar još uvijek nismo uspjeli doktorirati... (više)
NEMOJ ME SLIJEDITI Kako sam zadnji puta pisao o smrti i njezinoj ulozi u našem životu želio bi nastaviti pisati o nekim podsvjesnim dinamikama koje često primjećujem u mom radu, a koje na kraju dana postaju životno opasne. Također tema se savršeno poklapa i s ovim mjesecom kada se intenzivnije prisjećamo onih koji su nas fizički napustili.  Podsvjesne dinamike su dvosjekli mač, s jedne strane nužno potrebne da bi opstali, a s druge, ukoliko ih u odrasloj dobi infantilno slijedimo, onda nas mogu odvesti u smrt... (više)
LA DAMA PODEROSA Ovih dana posjećivali smo grobove naših dragih i svih onih koji su napustili svoje ovozemaljsko postojanje. To su dani kada promišljamo o smrti i kraju našega života, ako nismo previše okupirani oko drugih stvari kako bi ovu činjenicu kraja smetnuli s uma. Ovi dani dobar su poziv da malo reflektiramo o svom životu i napravimo svojevrsnu inventuru našega života. Kada smo suočeni sa smrću, tada sve nebitne stvari „padaju u vodu“... (više)
VJEŠTICA I SVETAC Promatram ovih dana kako jedni spremaju maske i režu bundeve (premda vjerujete mi u mojim očima bolje izgledaju u pećnici), a drugi vode rat protiv vještica, demona, duhova i pospješuju komercijalizaciju zapada što osvaja Europu (negativna reklama je najbolja reklama). Živimo u svijetu koji je prožet dualnostima. Da bi nešto doživjeli, shvatili i spoznali moramo imati iskustvo cjelokupne materije ili stvarnosti koju želimo iskusiti... (više)
PRONAĐI SVOJ CENTAR U modernom i globaliziranom svijetu u kojem živimo sve se događa poprilično brzo, premda dan i dalje traje 24 sata, ponekad imamo dojam da se sve kreće toliko brzo. Kažu da zahvaljujući globalizaciji ono što se je nekada događalo u deset godina sada se dogodi u godinu dana, što nam ukazuje na činjenicu kako, zahvaljujući vrlo brzom protoku informacija i tehnološkom razvoju, čovjek umjesto da dobije više vremena i postane „slobodniji“... (više)
KRUG ŽIVOTA U mom svakodnevnom životu volim promišljati o stvarima koje primijetim oko sebe, a osobito me inspirira priroda koje  je neprestano u promjeni i naše ljudsko tijelo koje na savršeni način reprezentira našu dušu i psihu, te reflektira nam  bitne procese i mehanizme koje kao ljudska bića posjedujemo na svim razinama. Kada promatramo prirodu kako se neprestano mijenja, odnosno kako pleše u ciklusima, ona nam daje veliku poruku: ništa nije trajno... (više)
KAKO DONIJETI DOBRU ODLUKU? Tko se nije našao pred nekim odabirom, kada treba odlučiti kojim smjerom krenuti, koju odluku donijeti, što učiniti, kako će to djelovati na nas i okolinu koja nas okružuje?! Kada se čovjek pronađe na nekoj takvoj raskrsnici vrlo često je zbunjen: um ima tisuću i jednu hipotezu, nudi mnoge scenarije i opcije. Srce s druge strane osjeća razne emocije, ponekad je podijeljeno... (više)
PUTOVATI VREMENSKIM STROJEM Vremenski stroj nije nikakva znanstvena fantastika, zapravo reći ću vam da ga svakodnevno koristimo. Toliko njime putujemo da je ponekad teško snaći se u sadašnjem trenutku i egzistirati u njemu. Čovjek je biće koje je smješteno u dimenziju vremena i prostora. To su parametri koji nas na ovoj fizičkoj razini određuju i definiraju. Vrijeme ima tri dimenzije: prošlost, sadašnjost i budućnost... (više)
VRIJEME JE ZA NOV KOMAD NAMJEŠTAJA Nakon tri kolumne u kojima sam vam pokušavao dočarati kako smo u našim odabirima puno manji individualci nego što to mi uistinu mislimo, kako su naše odluke i izbori vrlo često uvjetovani našim uvjerenjima i iskustvima, vrijeme je da napravimo redizajn našega stana ili naše kuće. Ne trebamo ići daleko, prevaliti puno kilometara oko kugle zemaljske, upisati brojne tečajeve i sl. kako bi napravili promjenu u našem životu. Sve se nalazi u nama i oko nas. Sve što nam je potrebno tu je... (više)
PROŽVAKAJ TRIDESET PUTA! U ovo moderno doba uistinu smo blagoslovljeni, imamo mogućnosti koje nam omogućavaju da u bilo kojem trenutku dođemo do informacije koja nam je potrebna. Samo prije dvadeset ili trideset godina situacija je bila sasvim drugačija, a jedini izvor bilo kakvog znanja bile su knjige ili časopisi. Zahvaljujući tim modernim dostignućima danas puno toga znamo, informirani smo, premda nekada i same informacije mogu biti kontradiktorne... (više)
AŽURIRAŠ LI SVOJ MOBITEL? U ovo moderno doba okruženi smo tehnologijom i ona je postala sastavni dio našeg života. Iskoristit ću mogućnost metafore kako bi slikovno približio neke bitne činjenice. Kada kupimo jedno računalo, laptop ili mobitel dobili smo ono što nazivamo hardver, vidljive vanjske dijelove. Međutim ako nemamo softver, skup programa koji nam je neophodan... (više)
TKO VOZI TVOJ AUTO!? Jeste li znali da se 95% našega života odvija po programu kojega usvojimo u prvih sedam godina? U tom periodu naš mozak uglavnom funkcionira u theta valovima (4Hz – 7Hz), stanju koje je karakteristično za prve faze sna, hipnozu ili sugestibilnost... (više)