Lokalne vijesti

12.07.2019

Susret gradonačelnika dvaju gradova prepoznatih po razvoju gospodarstva

Danas je Grad Labin i gradonačelnika Valtera Glavičića posjetio gradonačelnik Grada Ludbrega, Dubravko Bilić u društvu doc. dr. sc. Ernesta Vlačića, predsjednika Tematskog Inovacijskog Vijeća za energetiku i održivi okoliš koje djeluje u sklopu realizacije Strategije pametne specijalizacije RH, inače rođenog Labinjana.

Gradovi Ludbreg i Labin dva su grada u kojima se gospodarstvo snažno razvija te su Poslovne zone ova dva grada zapravo dvije od tri najbolje Poslovne zone u Hrvatskoj. Posjet gradonačelnika Bilića i Ernesta Vlačića poslužio je za razmjenu iskustva i razgovor o budućim izazovima koji očekuju obje strane na polju daljnjeg razvijanja gospodarstva.

„Pozitivni rezultati gospodarstva Labina izrazito me raduju, pogotovo svježi podaci koji govore da su naši gospodarstvenici u godinu dana zaposlili skoro 200 ljudi, povećali svoje prihode za 30%, ali i sam broj poduzetnika povećan je za nekih 10%. Još više raduje ovo šta i danas vidimo ovdje, nove tvornice se grade i dolaze novi investitori. Danas je s nama gradonačelnik Bilić, koji je gradonačelnik grada prepoznatog kao i Labin po kvalitetnoj Poslovnoj zoni, ali ujedno su i grad poput nas koji je usmjeren razvoju i privlačenju EU sredstava te je ovo idealna prilika za razmjenu pozitivnih iskustva te kako ih svi zajedno možemo još više unaprijediti.“ – izjavio je gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić prilikom obilaska Poslovne zone Vinež.

„Drago mi je da sam danas u Labinu, gradu koji je veoma sličan Ludbregu, veličinom i položajem ali i svojom industrijskom poviješću. Ludbreg je grad poduzetništva u kojem ne postoje velike javne institucije, i uvijek smo bili okrenuti vlastitim rukama i znanju te se to danas i prepoznaje. Jedan smo od najrazvijenijih poduzetničkih centara sjevera Hrvatske sa izraženim stranim i domaćim investicijama te smo tu vrlo slični gradu Labinu. Ludbreg je proglašen i gradom s najvećom stopom privlačenja sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika u Hrvatskoj, te današnja razmjena iskustva je veoma značajna za nas pogotovo oko načina upravljanja Poslovnom zonom i privlačenjem novih investitora. Ono što me posebno oduševljava u Labinu te što ćemo morati primijeniti i u Ludbregu jest upravljanje industrijskom baštinom. Nadam se da ćemo i mi uskoro krenuti tim putem i na ovaj način prezentirati svoje povijesne industrijske vrijednosti.“ naglasio je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

„Labin može biti ponosan na to što je jedan svijetli primjer razvoja gospodarstva. U procesu deindustrijalizacije Hrvatske koja traje već dvadesetak godina, Labin se upravo pokazao suprotnim, i dokazao kako se kvalitetnim upravljanjem Poduzetničkom zonom uz svu ovu industriju koju ima u okolici može imati tako propulzivnu poduzetničku zonu u kojoj se proizvode proizvodi više dodane vrijednosti. Njeguje se inovativnost te potiče tzv. Re-industrijalizacija Republike Hrvatske, što bi ustvari trebala biti i zajednička nacionalna strategija koju i Vlada RH pokušava u ovom trenutku implementirati kroz aktivnosti koje provode - formiranje Tematskih inovacijskih vijeća te formiranja Nacionalnih inovacijskih vijeća. No, za Republiku Hrvatsku je taj proces nešto sporiji nego što se ovdje u Labinu sada dešava.“ zaključio je doc. dr. sc. Ernest Vlačić, predsjednik Tematskog Inovacijskog Vijeća za energetiku i održivi okoliš.