Lokalne vijesti

23.07.2019

Građanske inicijative o jučerašnjem sastanku

Priopćenjem su se danas javnosti obratili i predstavnici građanskih inicijativa Raše i Labina koji su nazočili jučerašnjem sastanku o problematici krapanskog kanala i odvodnje, i to kako su kazali, jer medijima nije bilo dopušteno praćenje sastanka. „Sastanak je otvorila načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, koja je izložila problematiku i pristup rješavanju detektiranih problema.  U uvodnom izlaganju ona je detektirala probleme i ukazala na neka rješenja: postojanje „divljih“ priključaka, kanal propušta otpadne vode – ugrožava izvorišta pitke vode, produžiti izlaz voda na dnu Raše – traži se produžetak prema Vlaškoj 300 do 400 metara, osigurati protočnost kanala na način da se koristi voda iz rudnika ili prepumpavanje, riještit septičke jame koje iz područja Kapelice dolaze u krapanski kanal, rasteretiti labinski pročistač kod pražnjenja septičkih jama tako da se prazne u Viškovićima i Potpićnu. 

Vitomir Skandul je u početku svog govora naglasio kako Hrvatske vode nisu odgovorne za onečišćenje kanala. Nastavlja da u svim ''njihovim kanalima'' (osim ovog u Krapnu) teče čista voda, te da se problematika krapanskog kanala ne bi riješila betoniranjem kanala. Naglašava kako sadržaj te ''onečišćene vode'' koja teče krapanskim kanalom nije problem Hrvatskih voda te da one neće snositi odgovornost. Nakon uključivanja nekih predstavnika građana u diskusiju problematike održavanja kanala, te kako je to neophodno da se ''za početak'' osigura veća i brža protočnost te prljave vode kroz kanal, Skandul nastavlja da je u proteklih 11 godina uloženo više od  42 milijuna kuna kroz plaćanje ''solidarne naknade'' te dodaje da se problem krapanskog kanala ne bi riješio ni za 100 godina da se financira samo iz Općine Raša. 

Ova je rasprava unijela nemir među sugovornicima, te je donesen zaključak da je neophodno da se pristupi rješavanju pukotina u kanalu i daljnjem betoniranju kako bi se spriječilo zadržavanje otpadnih voda kao i njihovo poniranje u zemlju. Ivan Mohorović ogorčeno ukazuje na problematiku koja je ista ''jučer, danas i sutra''. Samo što je to jučer staro nekoliko godina, desetljeća. Rekao je da ova problematika predstavlja tipični ekološki teror, da traje nekoliko godina, desetljeća, o njoj se raspravljalo, međutim nije bilo pomaka do SADA?! Sada se nešto nagovješćuje. 

Zbog toga je jasno i glasno ukazao da je neophodna neopoziva ostavka direktora vodovoda, Dina Škopca, koji je skupa sa svojim rukovodstvom odgovoran za ovaj nemar, te da je najmanje što Škopac može učiniti to da odstupi. Nakon Mohorovića, u raspravu se uključio gradonačelnik Labina, Valter Glavičić koji se obrušio na Vitomira Škandula i njegove izjave o odgovornosti i traženju krivca. Nakon toga je iznosio kronologiju ''traženja rješenja'' koje je poduzimao na sastancima u Zagrebu, kao i lokalno. Nakon izlaganja Glavičića, Edo Mujkić, predstavnik fb grupe ''Za Rašu'' ukazao je kako više nikoga ne zanimaju što su činili već kada će se pristupiti sanaciji kanala i rješavanju problematike fekalnih vode koje poniru u zemlju.  

Feručo Dundara, voditelj odjela odvodnje labinskog Vodovoda ukazuje kako je navedena problematika pored ostalog i odraz političke moći, odgovornosti…. Dundara se obrušava na djelatnika Vodovoda, Mladena Bastijanića, koji je na stol stavio staklenu posudu sa ''pročišćenom vodom'' iz krapanskog kanala, sivo – crne boje. Nakon toga su uslijedile prepirke koje su izazvale ljutnju kod ostalih predstavnika građana. Problem je dosegao žarište kada je Dundara pokazivao slike koje su oni (Vodovod Labin) snimili 12.07. kojima tvrde kako sadržaj u staklenci nije njihov problem. Jer njihove slike pokazuju čistu vodu koja izlazi iz labinskog pročišćivača.  

Nakon sat vremena rasprave, riječ  je dobio Dino Škopac, koji je rekao da to nije njihov problem niti je to njihova voda! Nakon njegove prve rečenice, svi predstavnici građana su protestno napustili salu te su izašli ispred zgrade gdje je 100-njak građana čekalo odgovor tj. zaključak sastanka. Na poziv čelnih ljudi Raše i Labina da iznesu zaključke i ponude privremeno rješenje,  nezadovoljna skupina građana pohrlila je u zgradu, dok je ostatak građana čekao rasplet situacije. Neki od njih su zaustavljeni jer je do sada mirno okupljanje poprimilo odlike prosvjeda, radi čega se ukazivalo na poziv policiji ukoliko se građani ne smire. 

U idućih 40-ak minuta je Edo Mujkić u dva do tri navrata ulazio i izlazio iz zgrade općine i prenosio građanima zaključke i dinamiku radova kojima će se privremeno sanirati postojeća dugogodišnja problematika.“, opisali su tijek sastanka u priopćenju za javnost predstavnici građanskih inicijativa Tanja Pejić, Mladen Bastijanić i Ivan Mohorović. Građanske inicijative su i problematici raškog kanala upoznale i Hrvatski sabor i to putem vido prikaza stanja u kanalu, a Odbor za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora očitovanje  je zatražio od Ministarstva zaštite okoliša i energetike.