Lokalne vijesti

23.01.2020

Prvi Info dan za udruge: godišnje za udruge ukupno 3,4 milijuna kuna

U polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice danas je u organizaciji Grada Labina održan prvi Info dan financiranja udruga. 

U prvom dijelu Info dana, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva prezentirala je mogućnosti financiranja udruga iz natječaja europskih fondova. 

Helga Možé, upraviteljica Zaklade prezentacijom je prikazala kako se s novom 2020. godinom, otvaraju i nove mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova namijenjenih udrugama. Europski fondovi izvrsna su prilika koju treba iskoristiti kako bi se ojačao rad udruga kroz kvalitetne projekte koje će zadovoljiti potrebe ciljanih skupina. Europski fondovi pružaju i mogućnost sufinanciranja plaća djelatnika, nabavu opreme potrebne za kvalitetan rad udruge i provedbu aktivnosti.

Prezentacija Zaklade održala se u sklopu projekta SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli), kojeg Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi s Gradom Pula - Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom Slagalica iz Osijeka, a financirana je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijalni fond.

Drugi dio Info dana bio je zamišljen kao prezentacija svih otvorenih natječaja namijenjenih udrugama od strane Grada Labina. Grad Labin po prvi se puta odlučio organizirati ovakav događaj koji je, ako je suditi po broju posjetitelja danas, prihvaćen jako dobro.

U tijeku su javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata na području kulture kojim je ove godine osigurano 232.500,00 kn za udruge i njihove projekte u kulturi. 

Natječajem za sufinanciranje programa i projekata udruga i neprofitnih organizacija iz područja socijalne skrbi i zdravstva ove se godine osigurava 88.000,00 kn, dok se za sufinanciranje programa i projekata udruga i neprofitnih organizacija - Razvoj civilnog društva ove godine osiguralo 100.000,00 kn.

Osim gore navedenih u tijeku su i natječaji za udruge u području razvoja malog gospodarstva kojim se udrugama osigurava 30.000,00 kn te natječaj za sufinanciranje Klubova studenata Istre u iznosu od 10.000,00 kn. Prijave na ove natječaje zaprimaju se do 3. veljače. 

„Visoko na listi prioriteta ove gradske uprave je otvorenost institucija. Ideja za organiziranjem prvog Info dana za udruge javila se prije nešto više od mjesec dana, nakon vrlo uspješnog prijema povodom Međunarodnog dana volontera. I tada smo volonterima iz naših brojnih udruga pružili ruku radi poboljšanja međusobne komunikacije i dali im do znanja da su vrata gradske uprave za njih uvijek otvorena. Da sve ne ostane samo na riječima, naši službenici su danas na raspolaganju i u popodnevnim satima za sva pitanja koja se tiču natječaja za financiranje udruga koji je upravo u tijeku. Civilni sektor je jedan od stupova svakog društva, a u Gradu Labinu sjedište ima čak 145 udruga, što nam itekako daje do znanja da živimo u sredini u kojoj civilni sektor živi i djeluje vrlo aktivno. Iz gradskog proračuna podupiremo rad udruga sa ukupno 3,4 milijuna kuna godišnje, i sigurna sam da će se takav, partnerski odnos, nastaviti razvijati i u budućnosti.“ naglasila je zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada prilikom službenog otvorenja Info dana.